آموزش آنلاین چیست؟
وقتی مدرس و دانش پذیر از یک بستر غیر حضوری برای تبادل دانش و اطلاعات استفاده میکنند تا دانستههای خود را به اشتراک بگذارند آموزش آنلاین نامیده میشود. این شیوه به اشتراک گذاری دانش از مزایای پیشرفت فناوری است و دارای جنبههای مختلف است، به عنوان مثال برای انتقال تجربه از ابزارهای متفاوتی مثل مقاله، فایلهای صوتی، پاورپوینت و ویدیو استفاده میشود. بسیاری از مهارتها را میتوان به سادگی به صورت آنلاین آموزش داد و به همین دلیل طی سالهای اخیر هر روز بر تعداد طرفداران آن افزوده میشود، در این مطلب ویدومیت به این سوال که آموزش آنلاین چیست و چه انواعی دارد پاسخ میدهیم، اگر به این موضوع علاقهمند هستید پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
فهرست
آموزش مجازی چیست و چه انواعی دارد؟
آموزش مجازی همه انواع آموزش غیر حضوری را شامل میشود و مواردی مثل سی دیهای آموزشی و آموزشهایی هم که در تلویزیون یا شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام ارائه میشود را هم در بر میگیرد.
کیفیت آموزشهای مجازی متغییر است و ابزاری برای سنجش و اندازه گیری کیفیت مهارتهای ارائه شده توسط آن وجود ندارد. آموزش مجازی نخستین شیوه آموزش از راه دور بود که مورد استفاده قرار گرفته است و اگرچه آن زمان ابزارهای امروزی در دسترس کاربران قرار نداشت اما برای برداشتن نخستین گامهای شروع آموزش آنلاین بسیار کاربردی بودند.
دانشگاههای مکاتبهای هم بر این اساس شکل گرفتند و امکان آموزش را برای افرادیکه فرصت حضور در کلاس دانشگاه را نداشتند را فراهم آوردند.
آموزشهای مجازی و از راه دور آرمان فراهم آوردن امکانات آموزشی برابر را دنبال میکنند تا همه افراد از دور افتادهترین مناطق جغرافیای این فرصت را داشته باشند که از آموزشهای باکیفیت بهرهمند شده و مهارتهای خود را ارتقا دهند.
آموزش آنلاین چیست و به چه کار میآید؟
آموزش الکترونیکی است که به صورت غیر حضوری ارائه میشود و گاهی با مفهوم آموزش مجازی اشتباه گرفته میشود. این آموزش به صورت همزمان یا غیر همزمان ارائه میشود.
در آموزش غیر همزمان شخص فراگیرنده هر زمان که اراده کند میتواند دوره را مشاهده کرده و سوالات خود را از شخص مدرس بپرسد و در زمانی که صلاح دید پاسخ بدهد.
در سالهای اخیر و با افزایش سرعت اینترنت امکان آموزش همزمان آنلاین فراهم شده و کاربران به راحتی میتوانند در یک زمان مشخص گرد هم آمده و با کمک ابزارهایی که در اختیار آنها قرار میگیرد مفاهیم را منتقل کنند.
ابزارهای این نوع از یادگیری کامپیوتر، لپ تاپ و تبلت هستند که به کمک بستر نت به سیستم مدرس مرتبط شده و اطلاعات مورد نظر را دریافت میکند.
به کمک آموزش آنلاین میتوان یک درس، مهارت، تخصص، نرم افزار یا فن را در اختیار کاربران قرار داد و با آنها به اشتراک گذاشت.
سامانه آموزش آنلاین چیست و شامل چه مواردی میشود؟

سامانه آموزش آنلاین ابزاری است که کلیه امکانات مورد نیاز آموزش از راه دور را در اختیار مدرس و دانش پژوه قرار میدهد. این سامانهها به صورت تخصصی طراحی شده و شامل ابزارهایی مثل تخته سیاه آنلاین، امکان چت همزمان، ارسال صوت، به اشتراک گذاری صفحه نمایش، نظر سنجی و تصحیح برگههای آزمون از راه دور است.
استفاده از این ابزار نیازی به نصب نرم افزار خاصی ندارد، پس از تعریف دوره و فراهم کردن محتوای آموزشی استاد و دانش جویان در زمان مشخص گرد هم آمده و کلاس آموزشی برگزار میشود.
یادگیری تلفیقی در این سیستم قابل تعریف است و برای انتقال دانش از ابزارهای مختلفی میتوان استفاده کرد.
سامانههای آموزش آنلاین به دانشجویان و اساتید این امکان را میدهند که بدون نیاز به صرف زمان و هزینه به راحتی بایکدیگر ارتباط برقرار کرده و به تبادل دانش بپردازند.
این سامانهها برنامههای ویژهای برای کاربران دارند و مانع خستگی و هدر رفتن انرژی آنها میشوند. کیفیت یادگیری به کمک آموزش آنلاین بسیار خوب و قابل قبول است، به نحوی که بسیاری پس از تجربه نخستین دوره آموزشی ترجیح میدهند در سایر دورههای مورد نیاز خود به صورت آنلاین حاضر شوند.
دیگر لازم نیست پس از یک کلاس چند ساعته و رفع اشکال شرکت کنندهها مسیر طولانی بازگشت به خانه را طی کنید، کلاس در منزل شما برگزار میشود.
مهمترین اصطلاحات آموزش آنلاین که باید با آنها آشنا باشید کدامها هستند؟
در اینجا به معرفی و تعریف برخی از اصطلاحات مرتبط با دورههای آنلاین میپردازیم که بهتر بتوانید با سامانههای آموزش آنلاین ارتباط برقرار کنید.
۱. دوره آنلاین
هر دوره اعم از آموزشی، مهارتی، درسی یا تخصصی که به صورت آنلاین ارائه میشود دوره آنلاین است.
۲. کلاس آنلاین
بستری که سامانههای آموزش آنلاین در اختیار مدرسان قرار دادهاند و شامل امکانات مختلف مورد نیاز برای ارائه دوره است، کلاس آنلاین نامیده میشود.
۳. استاد آنلاین
استاد آنلاین شخصی است که تخصص، دانش و مهارتی دارد که قابل انتقال به دیگری بوده و دارایی این توانایی است که دانش خود را به دیگران ارائه کند. به زبان سادهتر متخصصی که قدرت انتقال مفاهیم را داشته و بتواند طرح درس قابل قبولی بنویسد.
۴. دانشجوی آنلاین
کسی که به شرکت در دورههای آنلاین علاقه دارد و امکانات سخت افزاری و نرم افزاری لازم برای شرکت در دوره را هم در اختیار داشته باشد.
۵. مهارت آنلاین
مهارتهایی که به صورت آنلاین قابل انتقال هستند باید به شکل یک دوره در بیایند، برای این کار باید طرح درس آماده شده و محتوای هر جلسه تعیین شود. مهارتی که به این مرحله برسد و محتوای آن آماده شود یک دوره آنلاین خواهد بود.
۶. آزمون آنلاین
پلتفرمهای آنلاین این امکان را در اختیار استادان قرار دادهاند که پس از پایان هر محث یا دوره آموزشی بتوانند یک آزمون آنلاین برگزار کنند و بعد از تصحیح آنلاین آن، مهارت دانشجوها و میزان یادگیری آنها را مورد سنجش قرار دهند.
۷. مدرک آنلاین
مدرکی که به صورت آنلاین صادر شده و قابلیت پرینت گرفتن دارد. اگر مجوزهای قانونی لازم دریافت شده باشد مدرک جنبه قانونی پیدا میکند، در غیر این صورت گواهینامهای است که شرکت افراد در دوره را تایید میکند.
روش آموزش آنلاین چه چیزهایی است و کدامیک بهتر هستند؟
دورههای آموزشی آنلاین را بر اساس ابزارهای انتقال مفاهیم و شیوههای آموزشی میتوان به روشهای مختلف تقسیم بندی کرد.
۱. آموزش تحت وب
استفاده از پلفتفرمهای آموزشی موجود در فضای وب است که به دلیل فراهم آمدن ساختار مورد نیاز، استفاده از آنها بسیار ساده است و به دانش فنی خاصی نیاز ندارد.
هزینه استفاده از این پلتفرمها نسبت به سایر روشها پایینتر است و زمان تولید این دورههای آموزشی معمولا کمی طولانی است. در این دورهها میتوان حجم زیادی از اطلاعات را انتقال داد.
۲. آموزش با کمک فایل
دورههای آموزشی به صورتهای مختلفی در قالب فایلهای آموزشی در اختیار کاربران قرار میگیرد. عکس، متن، پاورپوینت و حتی انیمیشنهای آموزشی بخشی از این ابزارها هستند. این فایلها را به صورت آفلاین میتوان خریداری کرد یا به صورت آنلاین در اختیار علاقهمندان قرار میگیرد که پس از دانلود میتوانند از آن استفاده کنند.
۳. آموزش تعاملی فایلها
همان فایلهای آموزشی مثال بالا هستند که به صورت آنلاین در اختیار مخاطب قرار میگیرند با این تفاوت که برای دسترسی به درسهای بعد، شرکت کننده دوره لازم است به چند سوال پاسخ دهد و با مدرس تعامل داشته باشد.
آیا آموزش آنلاین محدود به برگزاری دوره است؟
برگزاری آموزش آنلاین تنها به دورههای آموزشی محدود نمیشود و از این سیستم میتوانید برای ارائه انواع مشاورههای آموزشی مثل هدایت تحصیلی، مشاوره کنکور و انتخاب رشته، مشاوره حقوقی، مهاجرتی و… هم استفاده کنید. با برگزاری وبینارهای تخصصی آموزشی این امکان به کاربران داده میشود که ضمن فراگیری اطلاعات مختلف در خصوص یک زمینه خاص سوالهای خود را هم مطرح کنند.
برگزاری دوره آنلاین را میتوان با اهداف بازاریابی هم انجام داد. آموزش استفاده از انواع محصولات شما یا برگزاری یک وبینار آموزشی رایگان یک روش بسیار عالی برای بازاریابی محصولات شما است که کمک میکند لید مناسبی از مشتریان احتمالی دریافت کنید و در آینده بتوانید آنها را به مشتری تبدیل کنید.
از سوی دیگر مشتریان برند شما، وقتی میبینند برای وقت آنها ارزش قائل شدید و آموزش استفاده از محصولات خود را در اختیار آنها قرار دادهاید، اعتبار بیشتری برای برند شما قائل خواهند شد و شانس اینکه در آینده به مشتری وفادار تبدیل شوند افزایش خواهد یافت.
شما در قالب یک دوره آموزش آنلاین میتوانید مهارتها و تواناییهای خود را به دیگران معرفی کنید و این امر در آینده سبب میشود به مرجع تخصصی آنها تبدیل شوید، این افراد وقتی به خدماتی مشابه آنچه شما ارائه میکنید نیاز پیدا کنند، ناخودآگاه شما نخستین گزینه آنها خواهید بود. طی سالهای اخیر بازاریابی دورههای آموزشی به یک شیوه متداول افزایش اعتبار برند تبدیل شده و بسیاری از آن استفاده میکنند.
دورههای آموزشی با کیفیت همیشه طرفداران خاص خود را دارند و شما به کمک برگزاری این دورهها میتوانید یک منبع درآمد مستمر و مناسب در اختیار داشته باشید.
برای برگزاری یک دوره خوب علاوه بر دانش تخصصی لازم است اصول آموزش و انتقال مفاهیم را هم فرا بگیرد و به کار ببندید.
حتما بخوانید: وبینار چیست؟
مزایای آموزش آنلاین کدام است؟
آموزش آنلاین این امکان را فراهم میآورد که همه افراد به امکانات آموزشی برابر دسترسی داشته باشند و امکان استفاده از آموزشهای مدرسان سراسر کشور برای علاقهمندان به وجود آید.
این سیستم از انعطاف پذیری خوبی برخوردار است و شما در هر زمان و مکانی که اراده کنید میتوانید در کلاس حاضر شده و از آموزشها استفاده کنید.
هزینه برگزاری دورهها به صورت آنلاین، بسیار کمتر از آموزشهای سنتی است و این امکان را فراهم میکند که افراد بیشتری در یک دوره شرکت کرده و از امکانات آموزشی برابر استفاده کنند.
استفاده از فناوریهای نوین علاوه بر اینکه انتقال مفاهیم را سادهتر میکند، سبب میشود افراد با اشتیاق بیشتری در دورهها شرکت کنند.
مشارکت شرکت کنندگان دورههای آموزش آنلاین بسیار بیشتر از افرادی است که در کلاس درس حاضر میشوند.
- برای حضور در این کلاسها لازم نیست مدرس و شاگردان مسیرهای طولانی را طی کنند و هر جا که هستند میتوانند در کلاس حاضر شوند
- رعایت فاصله گذاری اجتماعی برای ارتقای سطح سلامت جامعه از این طریق امکان پذیر است.
- اعتبار مدرک ارائه شده در دورههای آنلاین با آموزشهای سنتی تفاوتی ندارد.
- امکان حضور تعداد زیادی از افراد علاقهمند در یک دوره فراهم است.
- هزینه پایینتر برگزاری دورههای آموزشی آنلاین از جاذبههای آن است.
- امکان ضبط دورههای آموزشی و مشاهده مکرر آن وجود دارد.
- امکان سطح بندی دورههای آموزشی برای کاربران وجود دارد.
- افرادیکه که دارای محدودیتهای حرکتی و ترس از اجتماع هستند به کمک این دورهها میتوانند آموزشهای مورد نیاز خود را ببینند.
معایب آموزش آنلاین چه چیزهایی است؟

دورههای آموزشی آنلاین برای برگزاری همه دورهها مناسب نیستند، آموزش برخی مهارتها نیازمند برگزاری کلاسهای حضوری است. شرکت کنندههای آموزش آنلاین باید بخشی از مسئولیت مشارکت و همراهی کلاس را بر عهده بگیرند و نظم دهی به اصول آموزشی بر عهده خود آنها خواهد بود.
برای استفاده بهینه از دوره شما باید به ابزارهای مناسب مثل اینترنت پر سرعت دسترسی داشته باشید و شیوه استفاده از پلتفرمهای آموزشی را به خوبی یاد بگیرید، در غیر این صورت به خوبی نمیتوانید از محتوای دوره استفاده کنید.
گاهی دانشجو دوست دارد بازخورد استاد را مشاهده کند و سطح یادگیری خود را بسنجد که این کار در دورههای آنلاین کمی سختتر است.
برای افرادیکه به حضور در جمع و شبکه سازی نیاز دارند، دورههای آنلاین فرصت کمتری برای برقراری ارتباط با سایر شرکت کنندههای دوره و شبکه سازی را فراهم میکند.
امکان آشنایی حضوری و شخصی با مدرس وجود ندارد و به جز راههایی مثل چت و ایمیل نمیتوانید به صورت شخصی استاد را مشاده کنید و از نظرهای او درباره مسائل مختف بهرهمند شوید.
حتما بخوانید: راهنمای مقدماتی برگزاری دورههای آموزش آنلاین
آموزش آفلاین چیست و چرا برای نیازهای انسان مدرن کافی نیست؟
دورههای آموزشی آفلاین به دانش پذیر این امکان را میدهد که با یک بار دانلود دوره آموزشی بدون نیاز به اینترنت از آن استفاده کنند.
این دورهها برای افرادیکه به اینترنت پرسرعت دسترسی ندارند، بهترین گزینه هستند و به دانش پذیر این امکان را میدهد که هر زمان و مکانی که بخواهد دوره را بارها و بارها ملاحظه کند.
این دورهها با آموزشهای سنتی مشابهت زیادی دارد با این تفاوت که شما در محل سکونت خود و به تنهایی از محتوای دوره آموزشی استفاده میکنید.
به این ترتیب افرادیکه فرصت شرکت در دورههای آنلاین و حضور در زمان مقرر در کلاس را ندارند میتوانند از این دوره استفاده کنند.
مهمترین عیب برگزاری این دوره آن است که امکان تعامل همزمان با استاد و مطرح کردن سوالات احتمالی وجود ندارد و شما برای دریافت پاسخ سوالات خود تاچار هستید، از ایمیل و سیستمهای ارتباط از راه دور استفاده کنید که نتیجه گیری را دشوار میکند.
شرکت در آزمون و دریافت گواهینامه اتمام دوره باید به صورت حضوری انجام شود یا از یک سیستم دیگر برای شرکت در آزمون استفاده کرد.
فیلم، متن، فایلهای آموزشی و هر آنچه در آموزش مورد استفاده قرار گرفته است در اختیار شرکت کننده قرار میگیرد و خود او است که به تنهایی باید از آنها سر در آورده و نکات آموزشی مهم آن را فرا بگیرد.
بهترین سیستم های آموزش آنلاین چه مشخصاتی دارند؟
یک سیستم آموزش آنلاین با کیفیت باید رابط کاربری سادهای داشته باشد و کاربر بدون نیاز به مطالعه دستورالعمل خاصی بتواند از تمام امکانات دوره استفاده کند.
سیستم باید طوری طراحی شود که افراد با سرعت اینترنت خانگی و ابزارهای مختلف بتوانند به راحتی به دوره متصل شده و در کلاسها شرکت کنند.
امکان به اشتراک گذاری انواع فایل در سیستم وجود داشته باشد و فرد برای استفاده از سیستم نیازی به تبدیل فرمت فایلهای خود نداشته باشد.
در دورههای با کیفیت امکانات اولیه یادگیری مثل تخته سیاه، چت همزمان، انتقال صوت و انواع فایل، برگزاری آزمون، نظر سنجی و … وجود دارد.
این سیستم به مدرس و دانش پژوه قدرت انتخاب میدهد و برنامههای مدونی برای استفاده بهینه از سیستم دارد.
مدرس باید امکان بازاریابی دورههای خود و معرفی ویژگیهای دورههای کلاسهای آموزشی خو د به علاقه مندان را داشته باشد.
در نهایت یک سیستم خوب به اشتراک گذاری ویدیو کنفرانس بین چند نفر را در اختیار داشته باشد. سیستم گزارش دهی منظمی داشته باشد که مدرس به راحتی در جریان وضعیت مالی و تغییرات احتمالی موجودی حساب خود قرار بگیرد.
امکان ارائه گواهینامه انتهای دوره و شرکت در دوره به شرکت کننده دوره وجود داشته باشد.
بیشتر بخوانید: ادوب کانکت چیست و چه استفادهای دارد؟
چطور یک دوره آنلاین پرطرفدار برگزار کنید؟
برای برگزاری یک دوره آنلاین پرطرفدار اولین گام تولید محتوای مفید و ارزشمند است، شما باید چیزی را به کاربران ارائه کنید که برای آنها تازه باشد و در عین حال به آن نیاز داشته باشند. بعد از تهیه محتوا و مشخص کردن هر درس و سرفصلها نوبت به انتخاب پلتفرم مناسبی برای ارائه دوره فرا میرسد. در حال حاضر پلتفرمهای مختلفی برای ارائه دوره وجود دارند، همچنین نرم افزارهایی هم هستند که با تهیه آنها میتوانید کار آموزش آنلاین دورههای خود را شروع کنید.
باید امکانات و شرایط همکاری تک تک آنها را بررسی کنید و ببینید بر مبنای محتوای دورهای که برگزار میکنید و هزینههایی که برای برگزاری دوره باید بپردازید، کدام سامانه برای شما مناسبتر هستند.
کیفیت را فدای هزینه نکنید، برخی پلتفرمها امکانات خوبی مثل ارسال ایمیل و پیامک یا دسترسی به URL اختصاصی در اختیار شما میگذارند که بسیار ارزشمند هستند.
در نهایت باید دوره خود را در معرض دید مخاطبان قرار دهید، این کار از طریق بازاریابی دیجیتال و اجرای یک کمپین هدفمند و هوشمندانه امکان پذیر است. کار با برگزاری دوره به اتمام نمیرسد بلکه شما باید برای شرکت کنندهها برنامه داشته باشید و در هنگام برگزاری دوره با ارائه مطالب آموزشی ارزشمند آنها را تشویق کنید در دورههای بعدی شما هم شرکت کنند.
در نهایت محتوای دوره و پلتفرمی که برای ارائه محتوا انتخاب میکنید مهمترین ارکان برگزاری یک دوره آنلاین موفق هستند. بازاریابی هدفمند و مستمر هم در برند سازی شخصی شما و جلب اعتماد دانشجویان در آینده کاری شما نقش حیاتی دارد.
امکاناتی که برای شرکت در دوره آنلاین به آن نیاز دارید چیست؟
برای شرکت یا برگزاری در یک دوره آنلاین پیش از هر چیز لازم است سیستم سخت افزاری خود را بررسی کنید تا ببینید کامپیوتر و اینترنت شما امکان شرکت در این دورهها را دارد یا خیر.
بعد باید پلتفرمهای مختلف ارائه کننده خدمات آموزش آنلاین را بررسی کنید تا مشخص شود امکانات کدامیک برای برگزاری دوره شما مناسبتر هستند.
اگر به افزارهای جانبی مثل وب کمپ یا میکروفن قوی نیاز داشته باشید لازم است آنها را تهیه کنید. همچنین به صورت تستی یک بار در دورههای رایگان شرکت کنید یا یک دوره رایگان برگزار کنید تا با ابزارهای و عملکرد سامانه بهتر آشنا شوید.
فضایی که برای شرکت در کلاس از آن استفاده میکنید هم بسیار مهم است، آرامش و سکوت در فضای محیط باید وجود داشته باشد و همچنین به عنوان برگزار کننده یا شرکت کننده در دوره باید مهارت مدیریت زمان و سازماندهی مراحل شرکت در دوره را داشته باشید.
هر عامل حاشیهای که حواس شما را پرت کند و مانع یادگیری شما شود باید حذف شود، در غیر این صورت شرکت در دوره به اندازه لازم سودمند نخواهد بود.
ویدومیت چه امکاناتی را در اختیار کاربران قرار میدهد؟
ویدومیت ابزاری است که شما به کمک آن میتوانید دانش و تجربه خود را با مخاطبان به اشتراک بگذارید و از محل فروش آن درآمد تازه به دست آورید، با تولید محتوای ارزشمند و ارائه آن به علاقه مندان تخصص خود را به یک کسب و کار پر سود تبدیل میکنید. مدرسان در ویدومیت میتوانند مخاطبان هدف خود را شناسایی کرده و به آنها دسترسی پیدا کنند، فقط کافی است صفحه اختصاصی دوره خود را ایجاد کنید و از طریق ارسال ایمیلهای خودکار با او ارتباط برقرار کنید.
مدرسان در این سامانه میتوانند از طریق ارسال پیامک و ایمیل با مخاطب ارتباط برقرار کرده و از طریق برگزاری وبینارهای رایگان و پولی به جامعه هدف مشتریان دست یابند، شما از این طریق میتوانید به تعداد قابل توجهی لید دسترسی پیدا کنید و با اجرای یک برنامه بازاریابی منسجم آنها را به مشتری و شرکت کننده دورههای خود تبدیل کنید.
این سامانه ابزارهای بازاریابی مشخصی را در اختیار شما قرار داده و کمک میکند ضمن افزایش بازدید مخاطبان از صفحه دورههای اختصاصی شما، آنها ار متقاعد کنید به لیست شرکت کنندههای دوره بپیوندند، بعد از آن ضمن حفظ ارتباط با این افراد میتوانید آنها را به مشتری وفادار دورههای خود تبدیل کنید.
شما تنها باید محتوای ارزشمند و مورد نیاز مخاطب دوره را تهیه کنید، ما به شما کمک میکنیم با آنها ارتباط برقرار کنید و دورههای خود را به فروش برسانید.
اگر تجربه برگزاری دوره آموزشی آنلاین یا شرکت در یک دوره مجازی دارید، تجربه خود را در بخش دیدگاهها مطرح کنید و با سایر خوانندگان این مطلب به اشتراک بگذارید.
از این مطلب خوشتان آمد؟ به آن چه امتیازی میدهید؟